top of page
Zanatska Komora.webp

Poštovani grafičari 

Zbog izraženih poteškoća na tržištu rada koje se odnose na nedostatak kvalifikovane radne snage u sektoru grafičke industrije i štampe, Zanatska komora Crne Gore je preduzela inicijativu koja ima za cilj unapređenje i stabilizaciju uslova rada u našoj branši. Svesni smo izazova s kojima se suočavate u svakodnevnom poslovanju i odlučili smo da aktivno radimo na rešenjima koja će doprineti vašoj većoj konkurentnosti i efikasnosti.

U sklopu ovih napora, pokrenuli smo program za dovođenje radne snage iz inostranstva, koji je osmišljen da odgovori na specifične potrebe našeg sektora i omogući vam pristup stručnjacima koji mogu doprineti daljem razvoju vaših kapaciteta.

 

U narednim redovima detaljno ćemo vam predstaviti kako ovaj program funkcioniše i koje korake trebate preduzeti kako biste se uključili.

Zanatska komora Crne Gore

Poštovani članovi/ce,

Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore je pokrenula novu uslugu podrške za stručni kadar i radnu snagu. 

Ako su Vam potrebni saradnici/e iz Nepala, prijavite se ovdje: LINK

 

Zapošljavanje nepalskih radnika/ca u Crnoj Gori će biti moguće nakon registracije kod nepalskih vlasti, jer trenutno Crna Gora nije dozvoljena destinacija za zapošljavanje njihove radne snage, koja mora dobiti radnu dozvolu za rad u inostranstvu LINK. Trenutno svi Nepalci, koji rade u Crnoj Gori (oko 80 osoba po podacima MUPa), čine to protiv zakona države Nepal i rizikuju da budu vraćeni, odnosno da prijevremeno napuste poslove zbog kojih su došli.

 

Zašto radnici iz Nepala? Naša Komora pregovora već dvije decenije o reformi zanatskog obrazovanja. Međutim, uprkos nebrojenim manifestacijama za senzibilizaciju donosilaca odluka, medijskim nastupima, organizovanim studijskim putovanjima, predavanjima o uspostavljanju funkcionalnog privrednog krvotoka i predloga novog zakona o zanatstvu, još uvijek nemo rezultate a do radne snage je sve teže i teže doći zbog migracija i domaće i susjedne radne snage.

 

Zato smo se potrudili da dovedemo radnu snagu iz Nepala, koju možete finansirati i koja je spremna da prihvati sezonske poslove u Crnoj Gori. Nepal je inače, ustavna monarhija sa 30 miliona stanovnika, ukinuli su smrtnu kaznu, a 80% stanovništva živi od poljoprivrede. Njihova radna snaga je poznata po tome što je iskrena, poštena, skromna, lojalna, odana, vrijedna i predana poslu. Njihov standard je od 2-3 Eura dnevno i zato imaju vojničku disciplinu kada rade u inostranstvu. Stekli su dobru reputaciju na svjetskom tržištu ne samo zbog spremnosti da rade za 500-800 Eura neto, nego i zbog toga, što su navikli da rade u svim klimatskim i novim uslovima, lako se prilagođavaju i brzo uče.

 

Pripremili smo izuzetno efikasan model posredovanja i potpuno besplatnu uslugu za skoro sve privredne sektore u Crnoj Gori. To znači da kao članovi strukovnih udruženja pri nvo Komori nemate nikakvih troškova ni prema nama niti prema posredničkoj firmi.

 

Nepalska kompanija se zove Kangaroo Human Resources Pvt. Ltd. i ima sve dozvole države Nepal da se bavi izvozom radne snage, odnosno povezivanjem nepalske radne snage sa svjetskim tržištem uz višedecenijsko iskustvo. To nam omogućava da obezbijedimo cjelokupnu radnu snagu, koja Vam je neophodna po najpovoljnijim uslovima na tržištu rada. Prilažemo njihovu brošuru: LINK

U vezi sa ovim ugovorom obavili smo i konsultacije sa našim i nepalskim vlastima, kako bismo izgradili povjerenje i otklonili zabrinutost za bezbjedonosna, migraciona, demografska i druga pitanja. 

 

Ključni rizici kod ovakvih poslova su: opasnost od trgovine ljudima, prekršaji, krivična djela, nezakonit boravak stranaca, rad suprotan zakonima kojima se uređuje zapošljavanje i rad stranaca a naročito nakon završetka turističke sezone i zatvaranja sezonskih objekata, vraćanje stranaca u države porijekla imajući u vidu nepostojanje sporazuma o readmisiji i diplomatsko-konzularnih predstavništva, troškovi povratka lica za koja se stvore uslovi da budu vraćeni u zemlju porijekla, troškovi za obezbjeđivanje smještaja u slučaju neregularnog boravka u objektu, prihvatilišta za strance u drugim sličnim objektima, zloupotreba prava na naknadno spajanje porodice odnosno dovođenje članova porodice u Crnu Goru, rizik da se izmijeni demografska struktura u primorskim opštinama, nedostatak posla za lica koja ne žele da napuste Crnu Goru ali i neodstatak radnih mjesta za domicilno stanovništvo. 

 

Zato smo pristupili jednom ozbiljnom procesu apliciranja uz dovoljno pravno osnaženu dokumentaciju radi prevencije ovih rizika. Time ćemo postići da MUP više ne mora davati saglasnost samo onim radnicima, koji posjeduju međunarodno radno iskustvo i koji rade kod poslodavaca sa kontinuitetom poslovanja i dovoljnim finansijskim sredstvima kao garancije povratka ovih stranaca u matične države u slučaju zloupotreba. 

 

Stoga Vas pozivamo da pažljivo pročitate generalni Ugovor u kojemu su navedeni svi uslovi: LINK

 

Ako se slažete sa ovim uslovima, potrebno je da ispunite: „Zahtjev za zapošljavanje radnika/ca iz Nepala“: RADNICI. Nakon toga ćemo Vam poslati automatski Email sa unesenim podacima i uputstvom za dobijanje Potvrde o upisu u Registar zanatlija, za koju aplicirati putem ovog linka: E-PRIJAVA

 

Potvrda o upisu u Registar zanatlija je inače zakonska obaveza svih privrednih subjekata u zanatstvu (bez obzira na pravnu formu). Šifre djelatnosti na koje se ova obaveza odnosi možete pronaći na str. 71 do 105 našeg predloga novog Zakona o zanatstvu: ZAKON-DRAFT

 

Kada završite ova dva koraka, nepalski partner će Vam poslati kandidate u skladu sa Vašim zahtjevima. Ukoliko se odlučite za saradnju, radnici prolaze kratak državni program treninga i orijentacije, koji obuhvata kulturnu adaptaciju, radna prava, mjere sigurnosti i pravne aspekte za rad u inostranstvu. Crnogorski partner će organizovati vizne procedure.

 

Ako imate dodatnih pitanja, molimo Vas da nam pišete na donji broj kako bismo pripremili javni pool sa najčešćim pitanjima.

 

S poštovanjem,

Boris Marđonović

Izvršni direktor JU Zanatske komore CG i nvo Zanatsko-preduzetničke komore CG

bottom of page